Drożdże do cydru, 2021

Nareszcie! Niniejszym mam przyjemność zaprezentować podsumowanie tegorocznego testu drożdży do cydru. Testu jak do tej pory największego i o tyle szczególnego, że tym razem oceną próbek zajął się profesjonalny panel degustacyjny, w skład którego weszli doświadczeni sędziowie, wspierający zza kulis różne cydrowe wydarzenia, w tym m.in. najpopularniejszy w Polsce konkurs cydrów domowych: Pomona.

Prezentacja wyników miała swoją oficjalną premierę 23. października na III Konferencji Producentów Cydrów Rzemieślniczych w Poznaniu, organizowej przez Przemka Iwanka. Bardzo fajne wydarzenie – polecam na przyszłość również tym, którzy produkcją cydrów nie zajmują się (jeszcze) profesjonalnie.

Teraz już na spokojnie, wyniki testu wraz z wnioskami, refleksjami i subiektywnym komentarzem 🙂

Czytaj dalej

Wysładzanie w CO2

Od słowa do czynu: pisałem w poprzednim wpisie, że chciałem sprawdzić co się stanie, jeśli potrzymam jabłka dwa tygodnie w dwutlenku węgla, przy podwyższonej temperaturze – pora na krótką relację, bo efekty okazały się na prawdę zaskakujące!

Czytaj dalej

Książkowe inspiracje

Wakacje, wakacje i po wakacjach! Z jednej strony trochę szkoda, ale z drugiej – wielkimi krokami zbliża się kolejny sezon cydrowniczy 🙂 Najwyższy czas zaplanować nowe eksperymenty! Mam kilka fajnych pomysłów, zaczerpniętych z mądrych książek – zapowiada się ciekawie.

Czytaj dalej