Wybór drożdży ma kolosalny wpływ na cydr. Poprzednie testy dobitnie pokazały, że cydry zrobione na bazie różnych szczepów potrafią skrajnie różnić się od siebie. Potwierdziły, że szereg drożdży, które cieszą się dobrą opinią jeśli chodzi o zastosowanie do cydru, faktycznie „trzyma poziom”. Jak również nie pozostawiły wątpliwości, że kilka produktów reklamowanych jako „drożdże do cydru”, zasadniczo do cydru się nie nadaje. W odróżnieniu od „drożdży do piwa”, które nieoczekiwanie dały całkiem fajne rezultaty.
Od czasu poprzedniego zestawienia, na rynku pojawiło się kilka nowych cydrowych szczepów, które chciałbym wypróbować. Poza tym, chciałbym przyjrzeć się dokładniej tematowi drożdży piwnych. Także niniejszym inauguruję nowy test drożdży!
Ważną zmianą w stosunku do poprzednich testów jest to, że tym razem oceną próbek zajmie się profesjonalny panel degustacyjny. W skład panelu wejdą doświadczeni sędziowie, którzy wspierają zza kulis różne cydrowe wydarzenia, w tym m.in. najpopularniejszy w Polsce konkurs cydrów domowych: Pomona. Bardzo mnie ciekawi na ile nasze opinie będę zbieżne 😉 Nie mogę się doczekać wyników!
Czytaj dalej