Pomiar azotu

O tym jak ważnym składnikiem jest azot pisałem szczegółowo w poprzednim wpisie. Nie tylko pobudza mikroorganizmy do życia, ale także w istotny sposób wpływa zarówno na przebieg procesów towarzyszących powstawaniu cydru, jak i na efekt końcowy.

Pytanie zasadnicze brzmi: czy zawartość azotu da się jakoś zmierzyć?
Odpowiedź jest nieco wymijająca: owszem, zawartość azotu można do pewnego stopnia oszacować 🙂

Czytaj dalej

Radość z jabłek

Hodowla cydrowych jabłek idzie pełną parą! W porównaniu z zeszłym sezonem, zanotowałem wzrost produkcji o niemal 100% – zebrałem ponad 3 kg 😉

Oczywiście, natychmiast przerobiłem je na cydr i – choć nie wyszło go zbyt wiele – ponownie przekonałem się, że jednak jabłka to podstawa: taki cydr z cydowych odmian to zupełnie inna liga!

Czytaj dalej