Czy już się nagazowało?
Otwierać, czy jeszcze trochę poczekać?
Z cyklu „przydatne drobiazgi”: jak zmierzyć ciśnienie w butelce.
Czy już się nagazowało?
Otwierać, czy jeszcze trochę poczekać?
Z cyklu „przydatne drobiazgi”: jak zmierzyć ciśnienie w butelce.
Wspomniałem poprzednio, że zamierzam poddać część moich tegorocznych słodkich cyderków pasteryzacji, żeby je ustabilizować jak już osiągną wystarczający poziom nagazowania.
Już pobieżne rozeznanie tematu utwierdziło mnie w przekonaniu, że jestem na właściwym tropie: pasteryzacja jest sprawdzonym i popularnym sposobem na utrwalanie cydrów zawierających dowolną ilość cukru, i to zarówno tych gazowanych jak i nie. Czytaj dalej
Od dłuższego czasu starałem się dociec, jaka to przemiana bio/fizyko/chemiczna zachodzi w moich cydrach z 2016 roku, że z miesiąca na miesiąc są coraz mniej nagazowane.
Butelki, które początkowo można było otwierać jedynie po solidnym schłodzeniu – w przeciwnym razie trzeba było liczyć się ze znaczną utratą zawartości – stać teraz jedynie na lekkie psyknięcie. Jeśli już czegoś miałbym się spodziewać po długo leżakowanym cydrze, to raczej wzrostu nagazowania, a nie utraty…
Zrozumienie przyszło nagle, kurierem 🙂