Sok, dużo soku

Cydrowe eksperymenty mają to do siebie, że na efekty trzeba czekać zwykle kilka miesięcy. Żeby za każdym razem nie czekać od nowa, zwykle miałem kilka eksperymentów uruchomionych równolegle. Ale ostatnio wszystkie się pokończyły, a ja przegapiłem moment i nie rozpocząłem kolejnych… Pora na restart!

Podstawą do wystartowania eksperymentów z cydrem jest oczywiście sok. Potrzebuję go dużo, bardzo dużo – mam wiele pomysłów 🙂 Także do dzieła i wyciskamy!

Czytaj dalej

Ciemne strony FJM

Gdziekolwiek nie czytałbym o fermentacji jabłkowo-mlekowej, czy to w materiałach dotyczących produkcji wina, czy też źródłach typowo cydrowych – wszędzie pojawiają się wzmianki o ciekawych aromatach, które powstają jako skutek uboczny tej przemiany. I niezmiennie, za każdym razem gdy eksperymentuję z FJM, przeżywam rozczarowanie.

Czytaj dalej