Książka: The Everything Hard Cider Book

Tak się złożyło, że moją przygodę z książkami o cydrze zacząłem od dwóch można powiedzieć klasyków: Lea i Jolicoeur, w związku z czym każda następna pozycja pozostawiała pewien mniejszy lub większy niedosyt. Po kilku takich mniej udanych próbach uznałem, że pozjadałem już najwyraźniej wszystkie rozumy jakie ma do zaoferowania literatura i, na pewien czas, zaprzestałem dalszej eksploracji.

Na szczęście zbliżający się kolejny cydrowy sezon zmotywował mnie do bliższego zapoznania się z kolejną książką. „Na szczęście”, ponieważ ta książka okazała się na prawdę solidna i warto ją mieć w swojej (e-)biblioteczce.

Czytaj dalej

Polskie jabłka

Grubo ponad rok minął od czasu jak wpadłem na pomysł, żeby zrobić i porównać cydry ze wszystkich jabłek, jakie są dostępne na polskim rynku. Muszę przyznać, że nie zdawałem sobie sprawy z tego w co się pakuję – ilość dostępnych odmian przerosła moje oczekiwania, jak również grubo przeliczyłem się jeśli chodzi o czasochłonność 🙂

Tak czy inaczej, eksperyment dobiega końca, tak więc najwyższa pora podzielić się spostrzeżeniami – szczególnie, że następny cydrowy sezon rozpoczyna się już wkrótce 🙂

Czytaj dalej

Dzikość drożdży

Czy można zrobić cydr bez dodatku drożdży, czy to w ogóle ma jeszcze jakiś sens?

Tak! Zrobiłem w tym sezonie kilka prób z fermentacją na „dzikich drożdżach” i jestem tak pozytywnie zaskoczony efektami, że cały następny sezon zamierzam poświęcić na eksperymenty bez drożdży!

Czytaj dalej