Polskie jabłka

Grubo ponad rok minął od czasu jak wpadłem na pomysł, żeby zrobić i porównać cydry ze wszystkich jabłek, jakie są dostępne na polskim rynku. Muszę przyznać, że nie zdawałem sobie sprawy z tego w co się pakuję – ilość dostępnych odmian przerosła moje oczekiwania, jak również grubo przeliczyłem się jeśli chodzi o czasochłonność 🙂

Tak czy inaczej, eksperyment dobiega końca, tak więc najwyższa pora podzielić się spostrzeżeniami – szczególnie, że następny cydrowy sezon rozpoczyna się już wkrótce 🙂

Czytaj dalej

Dzikość drożdży

Czy można zrobić cydr bez dodatku drożdży, czy to w ogóle ma jeszcze jakiś sens?

Tak! Zrobiłem w tym sezonie kilka prób z fermentacją na „dzikich drożdżach” i jestem tak pozytywnie zaskoczony efektami, że cały następny sezon zamierzam poświęcić na eksperymenty bez drożdży!

Czytaj dalej

Mieszadełko magnetyczne

Podobno najlepsze wynalazki biorą się z lenistwa. Coś w tym jest 🙂

Spędziłem ostatnio trochę czasu mierząc zawartość kwasu w prawie trzydziestu moich odmianowych cyderkach. Procedura z grubsza polega na ciągłym mieszaniu, żeby jak najlepiej uchwycić moment, w którym stopniowo dodawana zasada zneutralizuje zawarty w próbce kwas. Tak więc jedną ręką obsługuję biuretę, a w drugiej trzymam szklaną pałeczkę i nic, tylko mieszam… A gdyby tak samo się mieszało?

I tak zupełnie spontanicznie narodziło się mieszadełko 🙂

Czytaj dalej