Sok na cydr

Uff, co za obłęd był: delegacje, wakacje, znowu delegacje, a na koniec, jakby na dobitkę: Światowe Dni Młodzieży. Ale już chyba wychodzę na prostą – czas wrócić do tematu cydru 🙂

Dzisiaj będzie kilka słów ogólnie o soku jabłkowym, bo chciałem podsumować kilka wątków, które do tej pory w tym temacie poruszyłem.

Czytaj dalej

Kulturka jabłkowo-mlekowa

A to ci niespodzianka! Przeglądałem zasoby sklepu internetowego w poszukiwaniu czegoś zupełnie innego, a tu ni stąd, ni zowąd: bakterie do fermentacji jabłkowo-mlekowej!

Widywałem wcześniej takie bakterie, ale najmniejsze opakowanie było na 250L, przez co dość drogie, i było opatrzone zastrzeżeniem że nie można przechowywać po otwarciu.

A tu nie dość że ilość na 23L, to jeszcze promocja! Żal byłoby nie wypróbować 🙂

Czytaj dalej

Taniny

Francuzi to jednak mają fajnie. Byłem niedawno w Paryżu – do jakiego sklepu by się nie weszło, nie ważne czy w centrum czy na obrzeżach: wszędzie można kupić cydr. Do wyboru do koloru, i do smaku. I przy tym nie tak drogo – najwyższa półka: cydry Normandzkie, to około 2,5Eur za butelkę 0,75L.

I ten smak – coś niesamowitego! Jak oni to robią!? Te cydry mają w sobie coś tak charakterystycznego, a jednocześnie coś do czego nie mogę się w żaden sposób na razie zbliżyć podczas moich eksperymentów…

Myślę że dużą rolę odgrywają tutaj taniny.

Czytaj dalej