Stawiam na keeving

Patrząc na moje cydry z ostatnich sezonów, wyraźnie widzę dwa duże skoki jakości: pierwszy – związany z użyciem jabłek typowo cydrowych, drugi – związany z keevingiem. Zeszłoroczny keeving na odmianach cydrowych to był absolutnie najlepszy cydr jaki kiedykolwiek udało mi się zrobić.

W związku z tym, w tym roku stawiam wyłącznie na keevingi 🙂 Oczywiście nie ma gwarancji, że każdy keeving się uda – wręcz liczę się z tym, że sporo prób w tym roku się nie powiedzie – jak to zwykle na początku. Ale to przecież nic straconego, zawsze można dodać drożdże i przefementować taki nieudany nastaw normalnie 🙂

Czytaj dalej

Mapa polskich cydrów

W życiu nie wydałem tyle na alkohol, co w przeciągu ostatnich trzech miesięcy! Całe szczęście, że nie działa u nas system monitorowania zakupów obywateli, bo w przeciwnym razie na bank dostałym wezwanie na spotkanie AA 😉

Zgromadziłem ponad 110 różnych polskich cydrów rzemieślniczych, z czego około 30 to cydry smakowe. Teraz muszę już tylko wymyślić jak je z głową zdegustować. Chyba nie wiedziałem na co się porywam…

Czytaj dalej