Wysładzanie w CO2

Od słowa do czynu: pisałem w poprzednim wpisie, że chciałem sprawdzić co się stanie, jeśli potrzymam jabłka dwa tygodnie w dwutlenku węgla, przy podwyższonej temperaturze – pora na krótką relację, bo efekty okazały się na prawdę zaskakujące!

Czytaj dalej

Książkowe inspiracje

Wakacje, wakacje i po wakacjach! Z jednej strony trochę szkoda, ale z drugiej – wielkimi krokami zbliża się kolejny sezon cydrowniczy 🙂 Najwyższy czas zaplanować nowe eksperymenty! Mam kilka fajnych pomysłów, zaczerpniętych z mądrych książek – zapowiada się ciekawie.

Czytaj dalej

Angielskie jabłka na cydr

Im dłużej czytam o odmianach cydrowych, tym bardziej jestem pod wrażeniem ich ilości i różnorodności. I ciągle znajduję nowe, które chciałbym mieć… Właśnie, po ponownym przestudiowaniu pomologii z angielskimi odmianami, złożyłem zamówienie na 5 kolejnych… Przewidywany termin dostawy: luty 2022 – to się nazywa planowanie z wyprzedzeniem!

Wychodzi na to, że – jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli – w przyszłym sezonie będę miał już 27 cydrowych jabłonek – 14 francuskich i 13 angielskich. Szaleństwo 🙂

O francuskich odmianach pisałem niedawno. Teraz czas na podobne zestawienie dla odmian angielskich. Zestawienie oczywiście subiektywne, bo ukierunkowane na te odmiany, które ostatecznie wybrałem na własne potrzeby. Ale że wybierałem długo i z głową, myślę że udało mi się tutaj zebrać crème de la crème angielskich odmian cydrowych 🙂

Czytaj dalej