Francuskie jabłka na cydr

Wprawdzie cydr można robić z różnych odmian jabłek, jednak nic nie może się równać z cydrem zrobionym z odmian typowo „cydrowych”. Jeśli miałem co do tego jakiekolwiek wątpliwości wcześniej, wszystkie rozwiał zeszłoroczny cydr, pierwszy zrobiony w całości z takich właśnie jabłek. Taki cydr to jest jednak zupełnie inna liga. Pisałem o nim tutaj.

To doświadczenie utwierdziło mnie w przekonaniu, że o ile bardzo dużo można osiągnąć warsztatem i cierpliwością, o tyle jest pewna granica, której nie da się przekroczyć bez odpowiednich jabłek. Tak więc, w tym roku – jak co roku – zasadziłem kolejne cydrowe jabłonie. Tym razem same francuskie. W końcu muszę mieć z czego robić ten wymarzony francuski cydr! 🙂

Czytaj dalej

Szczepienie i okulizacja

Nareszcie przyszła wiosna! Wprawdzie pogoda jakby zapomniała o kalendarzu, ale przynajmniej według prognozy niedługo ma już być nieco cieplej. A co za tym idzie, trzeba zacząć myśleć o szczepieniu cydrowych jabłonek. W lodówce czekają zrazy, a ja – jak co roku – zastanawiam się: jak to właściwie powinno się robić?

Wprawdzie w ubiegłym sezonie szczepienie udało mi się zaskakująco dobrze, ale z kolei w poprzednich latach bywało, że kończyło się spektakularną klapą. I właściwie nie mam pojęcia dlaczego. Nie chcę liczyć na łut szczęścia. Sprowadzałem zrazy przez całą zimę, było z tym bardzo dużo zachodu – muszą się przyjąć! Czas najwyższy trochę się w temacie podszkolić 😊

Czytaj dalej

Zawartość Alkoholu

Ciekawe ile procent może mieć ten mój cydr? Każdy kiedyś zadał sobie takie pytanie. Odpowiedź jest w zasięgu ręki i można ją poznać na kilka różnych sposobów – wybór konkretnej metody zależy przede wszystkim od oczekiwanej dokładności, jak również czasu oraz środków jakie jesteśmy skłonni na ten cel przeznaczyć.

Temat frapował mnie od dawna – nareszcie znalazłem trochę czasu, żeby się nad nim dokładniej pochylić! Było warto 🙂

Czytaj dalej