Zrazy z Francji

Wygląda na to, że zrazy, które szczepiłem na wiosnę, ściągnąłem z Anglii dosłownie w ostatnim momencie. W tym roku angielskie szkółki wstrzymały realizację zamówień do EU i na razie nikt nie jest w stanie powiedzieć, kiedy sytuacja wróci do przed-Brexit’owej normy.

Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło – zmuszony do szukania nowych źródeł, nieoczekiwanie znalazłem ciekawe miejsce, gdzie można zaopatrzyć się praktycznie we wszystkie francuskie cydrowe odmiany!

Czytaj dalej

Pomiar azotu

O tym jak ważnym składnikiem jest azot pisałem szczegółowo w poprzednim wpisie. Nie tylko pobudza mikroorganizmy do życia, ale także w istotny sposób wpływa zarówno na przebieg procesów towarzyszących powstawaniu cydru, jak i na efekt końcowy.

Pytanie zasadnicze brzmi: czy zawartość azotu da się jakoś zmierzyć?
Odpowiedź jest nieco wymijająca: owszem, zawartość azotu można do pewnego stopnia oszacować 🙂

Czytaj dalej