Fermentacja ciśnieniowa

Przeglądałem ostatnio, po dłuższej przerwie, co nowego w sklepach z akcesoriami do robienia wina i piwa. Moją uwagę zwróciła cała nowa kategoria sprzętów – przeznaczonych do fermentacji ciśnieniowej.

Co to takiego ta fermentacja ciśnieniowa? Szybki rekonesans w Internecie pokazał, że mamy do czynienia z nowym trendem, który na przestrzeni ostatnich kilku lat szturmem przebił się do piwowarskiego mainstream’u.

Czy warto taką fermentację zastosować do cydru?

Czytaj dalej

Zbiornik z ruchomą pokrywą

Pomimo, że mam całkiem sporą kolekcję różnej wielkości dam, słojów i fermentorów, wciąż zdarza się – i to wcale nie rzadko – że żaden z nich nie pasuje do objętości cydru, którym aktualnie operuję. Ach, gdyby tylko zbiorniki miały regulowaną objętość…

Czytaj dalej

Przyspieszone dojrzewanie

Podobnie jak wino, również cydr zmienia się z czasem: przegryza się, układa, dojrzewa. Dzieje się tak za sprawą utleniania, działania enzymów oraz różnych mikroorganizmów. Procesy te są z reguły dość powolne i zwykle przynoszą pożądane efekty dopiero po kilku(nastu) miesiącach. Z mojego doświadczenia wynika, że cydry potrzebują minimum pół roku, żeby się ładnie ułożyć. Czy można ten proces jakoś przyspieszyć?

Czytaj dalej