Właściwie dlaczego jabłek nie fermentuje się w całości lub w miazdze? Czy przeważają względy praktyczne, czy może taki cydr po prostu wychodzi mniej smaczny?
Czytaj dalejFermentacja w całości i w miazdze
5
Właściwie dlaczego jabłek nie fermentuje się w całości lub w miazdze? Czy przeważają względy praktyczne, czy może taki cydr po prostu wychodzi mniej smaczny?
Czytaj dalejGdziekolwiek nie czytałbym o fermentacji jabłkowo-mlekowej, czy to w materiałach dotyczących produkcji wina, czy też źródłach typowo cydrowych – wszędzie pojawiają się wzmianki o ciekawych aromatach, które powstają jako skutek uboczny tej przemiany. I niezmiennie, za każdym razem gdy eksperymentuję z FJM, przeżywam rozczarowanie.
Czytaj dalejCydrowych odmian jabłek nie da się kupić – trzeba je samemu wyhodować. Są dwie możliwości: posadzić nowe drzewo lub zaszczepić cydrowe odmiany na już istniejącym. Który sposób wybrać? Poniżej zebrałem kilka wskazówek, na bazie mojego doświadczenia.
Czytaj dalej